100%
150%
200%
500%
1000%

Uitleg van een aantal begrippen
Bluetooth

Een manier om via radiogolven, dus zonder kabels, apparaten met elkaar te verbinden. Te denken is aan de verbinding tussen een computer en een printer of tussen een mobiele telefoon en een hoofdtelefoon, zodat iemand kan printen of naar een gesprek of muziek kan luisteren zonder dat er draden aan te pas komen. Het zijn korte-afstandsverbindingen, meestal tien meter, maar met nieuwe technologie kunnen apparaten nog samenwerken op een onderlinge afstand van honderd meter.


Brailleleesregel (of brailleregel / leesregel)

In feite is dit de monitor voor blinden. Het is een soort platte balk die met de computer of mobiele telefoon wordt verbonden, met of zonder kabels, en waarop tekst in braille wordt weergegeven. Een brailleleesregel bestaat uit een aantal braillecellen; elke braillecel kan een karakter weergeven. Het aantal braillecellen bepaalt dus hoeveel karakters er op een brailleleesregel kunnen worden weergegeven. Een speciaal programma, een screenreader, in de computer of mobiele telefoon zorgt ervoor dat de tekst die op het scherm komt ook op de brailleleesregel wordt gezet. Soms maakt de balk deel uit van een plateau waarop de laptop of het toetsenbord van de PC kan worden neergezet. Met behulp van knoppen op de brailleleesregel kan het scherm regel voor regel worden gelezen.


Geocaching

Een sport of spel waarin met behulp van GPS een plaats of voorwerp gevonden moet worden aan de hand van de lengte- en breedtegraden en een (vaak cryptische) omschrijving van de precieze plaats.


GPS (global positioning system)

Een systeem waarbij plaats, tijd en snelheid kunnen worden bepaald aan de hand van signalen afkomstig van 24 satellieten die om de aarde draaien. Een GPS-ontvanger vangt de sterkste signalen op en berekent (onder andere) de plaats waar je bent, in lengte- en breedtegraden. Als de GPS-ontvanger is verbonden met (of deel is van) een computer of mobiele telefoon met landkaarten kan deze lengte- en breedtegraadinformatie worden vertaald in adressen en kan het programma een route plannen. Via points of interest kan aan een bepaalde plaats informatie worden gekoppeld zoals naam, omschrijving, adresgegevens, telefoonnummer enzovoort; deze points of interest werken ook zonder kaart van het betreffende gebied.


Lengtegraden en breedtegraden

De aarde is in vlakken (graden) verdeeld, zowel horizontaal (van Oost naar West - breedtegraden) als verticaal (van Noord naar Zuid - lengtegraden). Deze graden zijn in kleinere vlakjes, minuten, verdeeld en de minuten zijn weer verdeeld in seconden. Op deze manier is precies uit te drukken waar een bepaalde plaats op aarde is, los van landen of plaatsnamen.


PDA (palmtop, handheld, zakcomputer)

Personal data assistant of personal digital assistant - een computer voor onderweg, makkelijk in een tas of jaszak mee te nemen.


Points of interest (POI's)

Specifieke plaatsen, zoals de ingang van een winkel of restaurant, een tuinhek, een bushalte, een bank in het park, die zijn gemarkeerd en opgeslagen in het GPS-programma (gedefinieerd in lengte- en breedtegraden) om ze later eenvoudig terug te kunnen vinden. Er bestaan commerciŽle points of interest, veelal bedrijven en instellingen, die door speciale bedrijven worden geleverd, vaak samen met het GPS-pakket dat je koopt, en er zijn persoonlijke points of interest die je zelf kunt definiŽren. Ieder vast punt kan als point of interest worden vastgelegd, eventueel met aanvullende informatie, zoals adres en telefoonnummer, buslijnnummer en vertrektijden, waardering van een winkel of restaurant (goed/slecht, duur/goedkoop etcetera), openingstijden, een speciale herinnering aan een plaats enzovoort.


Screenreader

Programma in een computer of mobiele telefoon dat de tekst die op het scherm staat voorleest (dus omzet in spraak) of weergeeft op een brailleleesregel.

Met dank aan Wikipedia.org, Mike May en Charles La Pierre en vele anderen.

DISCLAIMER

Terug naar de voorpagina
Wat is de BrailleNote
Wat is BrailleNote GPS
BrailleNote (GPS) en ik: hoe het begon
WayFun: op reis met Sendero Group
Mijn ervaringen met de BrailleNote en BrailleNote GPS
Meer verhalen
Digi-bio: mijn digitale levenspad
Mijn gastenboek
Nieuwtjes
Leuke en handige links
Neem contact op met HumanWare, Sendero Group of mij