In de bus naar het winkelcentrum zet ik de GPS-ontvanger en BrailleNote aan. De twee vinden elkaar gelijk, maar de ontvanger heeft nog geen contact met genoeg satellieten, dus ik kan niet zien waar ik ben. Wat wel vast kan is zoeken naar de winkel waar ik heen wil in het bestand met "points of interest". De winkel staat erin! Misschien heb ik die zelf wel toegevoegd toen mijn moeder en ik een keer een middagje gingen winkelen.
Met één druk op twee knoppen wordt de winkel mijn bestemming.
Intussen heeft de GPS-ontvanger voldoende satellieten gevonden en zijn we bijna bij de winkels.
Eerst even geld halen. Ik weet waar de bank is, maar daarvoor kom ik nog langs een andere bank en ik ga twijfelen als ik een stoeprand tegenkom die hoger is dan die volgens mijn herinnering zou moeten zijn. Gelukkig zijn er altijd behulpzame voorbijgangers.
Okee, het geld is binnen. Op naar de uitverkoren winkel.
Vervelend dat het begint te regenen. Zo'n nevelige miezerregen is het. Mijn BrailleNote heeft al heel wat vocht doorstaan, maar echt goed is het natuurlijk niet voor hem. Uiteindelijk besluit ik hem toch maar uit te zetten en het tasje dicht te doen. Zo is-ie toch een beetje beschermd.
De fout die ik (nog steeds!) regelmatig maak met de GPS is dat ik probeer met hem mee te denken. "Hij zegt dit, maar bedoelt vast dat." Uitgaand van een goed werkende GPS met een goed contact met de satellieten moet je een GPS vrij letterlijk nemen. Honderd meter is (ongeveer) honderd meter en rechts is niet toch stiekem links. Aan de andere kant ken ik de zwaktes van mijn GPS. Het systeem is niet tot op de meter nauwkeurig (maar meestal scheelt het niet heel veel) en soms lijkt het links en rechts door elkaar te halen.
Waarom denk ik dat de winkel aan mijn linkerhand is en zegt GPS dat het rechts is? En moet ik dan hier al rechtsaf? Van vragen word je wijs en het blijkt dat er wat verderop nog een rechtsaf is. Voor meedenkers zoals ik scheelt het als je de omgeving een beetje kent; dan begrijp je wat beter wat je GPS bedoelt.
De winkel heeft niet het cadeautje dat ik zoek en de vriendelijke verkoopster stuurt me naar een andere winkel, die naast "mijn" bank te vinden is. Even teruglopen dus. Ook daar hebben ze niet wat ik zoek en ze verwijzen me naar een derde winkel - naast de eerste. O nee, ik ga niet weer terug. Dan maar iets anders bedenken.
Ik had nog zo gekeken hoe groot het pak was om te beoordelen of het een beetje makkelijk mee te nemen was, maar bij de kassa realiseer ik me dat het absoluut niet in mijn rugtas past en ook niet in de gangbare plastic tassen. Dat wordt dus onder de arm meenemen. Daarmee heb ik geen hand meer vrij om de GPS te bedienen en de aanwijzingen te lezen.
Inmiddels is het harder gaan regenen en in het bushokje, schuilend, wachtend op de bus, zoeken mijn hersens naar een oplossing. De grote plastic tas die ik in mijn rugtas heb gefrommeld blijkt zelfs niet groot genoeg. Heel jammer.
Als ik na een busritje bij het station aankom, helpt de vriendelijke verkoopster van één van de aangrenzende winkels me aan een hele grote plastic zak. Misschien niet zo elegant, maar het werkt prima. Wel moet ik die zak gewoon in mijn hand dragen en heb dus nog steeds geen hand vrij voor GPS, maar als het moet kan ik deze zak wel makkelijker even overpakken in mijn andere hand om even de brailleleesregel te raadplegen en te kijken of ik nog op koers ben.
In de trein naar Gouda bekijk ik de route van het station naar het stadhuis. Eerder had ik op internet het adres van het stadhuis gezocht om via de reisplanner de makkelijkste manier te vinden om er te komen. De reisplanner liet me steeds lopen van het station naar het stadhuis. Tijdens die zoektocht naar dat adres kwam ik uit bij Wikipedia die me de lengte- en breedtegraden van het stadhuis gaf. Met die informatie kon ik heel eenvoudig en precies het stadhuis als bestemming (en als virtuele positie) ingeven. Vanaf het stadhuis zocht ik in het POI-bestand naar het dichtstbijzijnde treinstation (je kunt selecteren op categorie). Gelukkig stond station Gouda erin.
Daarna kon ik het programma een route laten maken. Het zag er niet zo heel ingewikkeld uit, ook al weet je natuurlijk niet precies wat je onderweg aan hindernissen tegen zult komen. Het grootste deel was rechtdoor; alleen de stukjes daarvoor en daarna zouden lastig kunnen zijn, maar dan zou ik altijd nog om hulp kunnen vragen.
Ook in Gouda regende het. De aanwijzingen van behulpzame medereizigers brachten me buiten het station en daar hoorde ik bussen rijden. Bussen! Daarvan stopt er vast wel eentje bij het stadhuis. Weer een vriendelijk behulpzaam iemand ging voor me kijken welke bus ik zou moeten hebben. Conclusie: er stopt geen bus bij het stadhuis. Huh? O. Nou ja, dan niet. Gelukkig moest zij dezelfde kant op als ik, dus kon ik gewoon met haar meelopen, hoefde ik mijn arme BrailleNote niet aan meer vocht bloot te stellen en niet te goochelen met stok, cadeau en brailleleesregel (en je leert nog eens iets interessants over de stad die binnenkort het werkgebied zal zijn van (nu nog) onze gemeentesecretaris....).
Het is een mooie bruiloft, een mix van Nederland en Afrika.
Een vriend van Henk herinnert zich dat hij een keer mee is geweest om een college mee te maken en dat hij me daar met een laptop met braille had zien werken. Toch mooi dat er zulke handige draagbare oplossingen zijn. Ik houd even mijn BrailleNote omhoog: "hier werk ik tegenwoordig mee." Dat oogst de bewondering die de BrailleNote wat mij betreft verdient.
Na de bruiloft volgt een voorspoedige thuisreis: ik ben precies op tijd in de trein (met dank aan de vriendelijke medegasten die me naar het station hebben gebracht) en als ik later iemand wil vragen waar precies de halte is waar "mijn" bus gaat komen, blijk ik die zomaar al gevonden te hebben!
De bus is uitgerust met zo'n mooi systeem dat de haltes noemt. Als ik heel goed luister, kan ik haar net horen. Ik hoor haar mijn halte noemen en zoek het knopje om aan te geven dat ik er uit wil. Tegenover mij hoor ik iemand bewegen en daarna het piepje - ah, zij vond het knopje wel. Terwijl ik glimlachend "dank je wel" mompel, hoor ik de lieftallige onzichtbare vrouw de volgende halte aankondigen. Dit gaat allemaal sneller dan je het verhaal kunt lezen en ik ben een beetje verrast over de snelle opeenvolging van haltemeldingen, maar misschien was de laatste melding wat vroeg. De bus stopt, ik stap uit (en degene tegenover mij ook), ik loop langs het bushokje en steek het fietspad over. Hier moet ik gras tegenkomen, maar het is een voetpad. Ik sla linksaf en hoor de auto's op de weg een eindje voor me - maar dichterbij dan het volgens mij zou moeten zijn. Degene die voor me loopt, lijkt een soort zijpad in te slaan. Nooit geweten dat daar zoiets als een zijpad was. Volgens mij klopt dit niet! Toch een halte te ver? Ik loop richting de weg waar ik de auto's hoor, maar in plaats van een schutting in de bocht kom ik hier een soort groenstrook tegen.
Nu pak ik toch de GPS er maar even bij. Terwijl hij satellieten zoekt (en die vindt hij vrij snel), begin ik vast terug te lopen. Met een simpele toetscombinatie kan ik zien wat de volgende zijstraat is en door dat steeds te controleren vind ik de goede straat weer terug. Ik ben weer op bekend terrein!